tirsdag 8. mars 2016

Vanskelighets- og Terrenggrader

For å skape variasjon i geocachingen er det forskjell på de forskjellige geocachene. Ikke bare på hvor de er plassert, men de er alle rangert etter hvor vanskelig de er å finne og hvor vanskelig de er å nå. En geocache du praktisk talt kan se på lang avstand har en vanskelighetsgrad på 1, mens vi i andre enden av skalaen har en vanskelighetsgrad på 5. For å finne disse må du som regel løse en krevende oppgave eller så glir den så inn i omgivelsene at du må ha en del kunnskap om hva du skal se etter for å oppdage den.

Den andre faktoren er terrenggraden. En geocache med terrenggrad 1 kan hvem som helst nå, og disse er spesielt beregnet for mennesker som sitter i rullestol. I andre enden av skalaen må du hente frem klatreutstyret, en stige eller andre hjelpemidler for å nå dem. Terrenggrad 5 kan også ligge i spesielt krevende terreng der det er både nervepirrende og der du må pushe dine egne grenser for å få tak i boksen. 

Rangeringen av cachene gjøres i en egen matrise som vi kaller for en V/T-matrise (D/T-matrix på engelsk) De helt enkleste har en V/T på 1/1, mens de mest ekstreme har en V/T på 5/5. I mellom disse ytterpunktene rangeres alle cacher i intervaller på 0,5. Totalt sett finnes det 81 kombinasjoner å rangere cachene og vi som har holdt på ei stund har som mål å finne minst én geocache for hver kombinasjon. Vi kaller det å fylle V/T-matrisen. Min matrise pr dags dato kan du se på bildet over. Som du vil se har jeg nok funnet flest cacher med lave tall, naturlig nok, det er også disse det er flest av rundt omkring der vi ferdes. Så langt har jeg funnet 50 forskjellige kombinasjoner og har som mål å fylle matrisen innen sommeren er over. Og kanskje jakte på noen ekstra 5/5 der jeg ferdes. 

Videoen over viser en ekstrem variant av en 5/5. Den er visstnok arkivert nå, men den ser spennende ut. Kanskje den er til inspirasjon?

50 forskjellige kombinasjoner gir rubinmerke hos Badgegen